Njeri i mençur…

Shidad ibn Evs (r.a) transmeton, se Pejgamberi (a.s) ka thënë:

I mençur është ai njeri, i cili ia bën llogarinë vetës së tij dhe punon për atë që është pas vdekjes. Ndërsa i paaftë është ai njeri, i cili pason epshet e tij dhe pastaj shpreson tek Allahu”.

(Bejhakiu, Tirmidhiu dhe Ibn Maxhe)

وروى الترمذيُّ وابنُ ماجه عن شداد بن أوس رضي الله عنه أنَّ النبيَّ صلى الله عليه وسلم قال:  الْكَيِّسُ مَنْ دَانَ نَفْسَهُ، وَعَمِلَ لِمَا بَعْدَ الْمَوْتِ. وَالْعَاجِزُ مَنْ أَتْبَعَ نَفْسَهُ هَوَاهَا، ثُمَّ تَمَنَّى عَلَى اللهِ