Përgjegjësia e të qenurit prijës…

Ebu Jala Makil ibn Jesar (r.a) transmeton, se ka dëgjuar të Dërguarin e Allahut (a.s) duke thënë: “Nuk ka njeri, që Allahu t’ia ketë ngarkuar përgjegjësinë e drejtimit të njerëzve, vdes ditën që ka për të vdekur, por ndërkohë ai është mashtrues i atyre njerëzve, përveçse Allahu ia ka bërë haram (ndaluar) xhenetin për të!” – (Buhariu dhe Muslimi)

 

Në transmetimin e Muslimit, thuhet: “Nuk ka prijës, që merr përsipër çështjet e myslimanëve, pastaj nuk përpiqet për ta dhe nuk është i sinqertë me ta, përveçse nuk ka për të hyrë në xhenet me ta!” – (Muslimi)

 

عن أَبي يَعْلَى مَعْقِل بن يَسَارٍ t قَالَ: سمعتُ رسولَ اللَّه ﷺ يقول: مَا مِن عبدٍ يسترعِيهِ اللَّهُ رعيَّةً، يَمُوتُ يومَ يَموتُ وهُوَ غَاشٌّ لِرَعِيَّتِهِ؛ إلَّا حَرَّمَ اللَّهُ علَيهِ الجَنَّةَ – متفقٌ عليه.

وفي روايةٍ لمسلم: مَا مِن أَمِيرٍ يَلِي أُمورَ المُسلِمينَ، ثُمَّ لا يَجْهَدُ لَهُم ويَنْصَحُ لهُم؛ إلَّا لَم يَدخُل مَعَهُمُ الجَنَّةَ.